Jáhlové palačinky s čokoládovou a jablečnou náplní

Jáhly nepatří mezi sexy potraviny, ale tyhle jáhlové palačinky ano.

Příprava předem:

  • Namočení jáhel a ovesných vloček přes noc.

Porce:

  • Okolo 30 palačinek (záleží na tloušťce).

Vraťme našemu tělu ladné křivky znalostí o inzulinové rezistenci.

  • Inzulinová rezistence (dále už jen IR) je efekt, kdy je lidská buňka rezistentní vůči inzulinu, který zajišťuje vstup glukózy do buňky. Pokud je buňka vůči tomuto hormonu rezistentní, pak glukóza nemůže vstoupit do buňky v potřebné míře a to vede k zvýšené hladině glukózy a inzulinu v krvi. Naopak v buňce je pouze malá koncentrace těchto substancí. Jako IR označujeme stav, kdy je v krvi trvale zvýšená koncentrace glukózy a inzulinu. Příkladem faktorů, které způsobují IR jsou typ stravy, velikost porcí, krátké časové intervaly mezi jídly a nedostatek určitých minerálů. Například chrom spolupracuje s inzulinem a umožňuje přijímání glukózy buňkami. Během IR dochází k zabránění ukládání glukózy ve formě glykogenu do jater a svalů, který využíváme jako zdroj energie, když spíme a mezi jídly. Místo toho se glukóza ukládá jako tuk.
  • Další faktor, který ovlivňuje hladinu inzulinu a glukózy v krvi je hormon kortizol. Zde jde o stresový hormon, který dává povel k zvýšení hladiny glykémie (tento jev bude podrobněji vysvětlen v dalším příspěvku).

Jak předejít inzulinové rezistenci?

  • Jíme jen tehdy, pokud máme opravdu hlad.
  • Vybíráme si nutričně denzitní stravu.
  • Nekonzumujeme průmyslově zpracované potraviny.
  • Preferujeme potraviny s nízkým glykemickým indexem.
  • Jíme skutečné potraviny.
  • Jíme potraviny bohaté na vlákninu.
  • Spíme alespoň 8 hodin denně (nejlépe uléháme před 22:00).
  • Pravidelně se hýbeme.
  • Snížíme stresové faktory a naučíme se s nimi pracovat.

Zdroj:

Nutriční terapie II (Studijní skripta Školy Klinické naturopatie)

Ingredience

Těsto

  • 300 g jáhel
  • 100 g bezlepkových ovesných vloček + 250 ml vody
  • 500 ml mléka (já použila mandlové)
  • 3 šťastná vejce
  • jemně strouhaná kůra z 1 bio citrónu
  • špetka mořské nerafinované soli
  • kokosový olej na smažení

Čokoládová náplň

  • 1 zralé avokádo
  • 1 zralý velký / 2 menší banány
  • 3 PL kakaa
  • špetka mořské soli

Jablečná náplň

  • 4 menší jablka
  • skořice dle chuti
  • 4 hřebíčky

Postup

Těsto

  1. Jáhly namočíme do vody na osm hodin. Ovesné vločky necháme stejnou dobu nabobtnat s 250 ml vody.
  2.  Slijeme vodu z jáhel, důkladně je propláchneme a  mixujeme spolu s mlékem do hladké konzistence. 
  3. Do mixéru přidáme nabobtnané ovesné vločky (ty nesléváme) a zbytek ingrediencí a ještě chvilku vše společně mixujeme.
  4. Na pánvičce rozehřejeme kokosový olej a palačinky smažíme na mírném plameni. 
  5. Je důležité být trpělivý a palačinku vždy otočit ve chvíli, kdy se začnou kraje samy odlepovat od pánvičky. Tehdy už by těsto mělo být hotové (nemělo by téct) a z druhé strany by se tedy mělo jen dosmažit do barvy. Nedoporučuji dělat palačinky příliš tlusté, pak se lámou a drolí. Tenká palačinka má velice dobrou texturu, hezky drží a dobře chutná.

Čokoládová náplň

1. Tyčovým mixérem všechny ingredience mixujeme do hladké konzistence.

Jablečná náplň

1. Jablíčka oloupeme a nakrájíme na kostičky, podlijeme trochou vody a dusíme na mírném ohni do měkka spolu se skořicí a hřebíčkem. Když jsou jablíčka měkká, tak vyndáme hřebíčky a tyčovým mixérem připravíme jablečné pyré. Pokud máte raději hrubší konzistenci, tak pouze pomačkejte vidličkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek