Proč si vybrat žitný kvasový chléb?

Žitný chléb:

  • Obsahuje méně lepku než pšenice.
  • Je bohatší na vlákninu a má nutričně zajímavější profil (obsahuje především vitamíny ze skupiny B a minerály jako zinek, fosfor, hořčík, vápník, selen a další).
  • Má lepší sytící schopnost a méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi.
  • Obsahuje menší množství kyseliny fytové, která tvoří nerozpustné komplexy s minerálními látkami (tyto komplexy nazýváme fytiny a fytáty, záleží s jakým minerálem se tato kyselina váže). Vazby v komplexu jsou trávicím traktem těžce rozložitelné, čímž se snižuje vstřebatelnost navázaných minerálů.

Během kvašení:

  • Dochází k hydrolýze fytátů. Tento proces umožní uvolnění a lepší využití minerálních látek trávicím traktem.
  • Dochází k degradaci lepku ve větší míře, než při použití pekařského droždí. Tím může být lépe stravitelnější pro jedince přecitlivělé na lepek (zde se bavíme pouze o přecitlivělosti, neplatí pro celiaky a pravé alergie na lepek).

❤ Domácí kvasový žitňák božsky chutná ❤

Zdroj

Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny)

http://www.healthjam.cz/potraviny/lnene-seminko-je-protizanetlive-a-plne-antioxidantu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek