Receptů na přípravu rostlinných jogurtů je mnoho, ale najít ten pravý zabere pár týdnů, někdy i měsíců, pokusů v kuchyni.
Rostlinné jogurty se nejčastěji připravují z kešu ořechů, kokosového mléka, mandlového mléka a všeho možného. Jako třeba z mladého kokosu! Už je to rok, co jsem začala kokosový jogurt vyrábět, moje rostlinná varianta číslo jedna. Velmi doporučuji!
Kdy preferovat kokosový jogurt před klasickým z kravského mléka?
- ABKM
- Autoimunitní onemocnění
- Zácpy/průjmy
- Nadýmání/křeče/bolesti břicha
- Alergie, ekzémy a astma (v případě, že nemáte alergii na kokos)
- Nadváha
- Základní eliminační protokol, Paleo dieta, AIP
Ingredience na 900 g jogurtu
- 500 g mladého kokosu
- 400 ml tekutiny (ideálně 250 ml kokosové vody a 150 ml filtrované vody)
- 1 kapsle probiotik (cca 250 – 500 mg probiotik nebo 100 miliard probiotických bakterií)
* Lze koupit startovací balíček na přípravu koko jogurtu, kde najdete vše potřebné.
Postup
- V případě, že máte mladý kokos a kokosovou vodu v zmražené podobě, tak je nejdříve nechte volně rozmrazit při pokojové teplotě.
- Rozmražené ingredience a filtrovanou vodu mixujte tak dlouho, dokud se nevytvoří krémový jogurt, který má teplotu cca 36 – 38 °C. Není nutné měřit teploměrem, na mixér pouze položte ruku a až začne být směs lehce vlažná, tak přestaňte mixovat.
- Do rozmixované směsi vysypte jednu kapsli probiotik a na nejnižší otáčky jogurt ještě párkrát po-mixujte.
- Jogurt vlijte do čisté litrové sklenice a vložte do termotašky/termoboxu nebo jogurtovače.
- Pokud používáte jogurtovač, tak nastavte teplotu 35-37 °C. Pokud tuto vymoženost nemáte, tak úplně hravě postačí termotaška nebo termobox. V případě, že si objednáte ingredience z Wildandcoco, tak vám dobroty v termoboxu přijdou a vy ho pak můžete využít k fermentaci. Abyste udrželi v termoboxu teplo, tak do něj, spolu s jogurtem, vložte sklenici s horkou vodou.
- Fermentujte 6 – 12 hodin.
- Pokud máte rádi jogurty kyselé, tak se nebojte fermentovat k 12 hodinám, pokud preferujete sladší variantu, tak volte spíše krátkou fermentaci.
- Hotový jogurt nechte zchladnout a vložte do lednice.
- V lednici vám vydrží až 3 týdny (nevydrží, jelikož ho sníte), ale pokud přeci jen ano, tak dbejte na to, abyste sklenici alespoň 1x za týden otevřeli. V případě, že bude jogurt dlouho zavřený, tak může sklenice bouchnout.
Jaká volit probiotika?
- Pokud si chcete ulehčit život a moc to nekomplikovat, tak si kupte probiotika ze stejné stránky jako kokosovou dužinu a kokosovou vodu.
- Pokud máte probiotika doma, která se mají skladovat v lednici (což poukazuje, do určité míry, na jejich kvalitu a vysokou pravděpodobnost, že jde o živé bakterie), tak zkuste použít ty.
- Já používám vysoko-dávkové probiotika od značky NOW.
Co s ním? Sním ho?
- U nás vždy do týdne padne. Používám ho jako klasický jogurt, kdy k němu přidám strouhané jablko, přes noc fermentované ovesné vločky nebo granolu, posypu skořicí a máme snídani.
- Je to ideální skleničková snídaně/svačina. Večer si na dno skleničky nasypu ovesné vločky, zaliji rostlinným mlékem a přidám malou lžičku nealkalizovaného kakaa, dále do skleničky přidám kokosový jogurt a poslední vrstvu připravím z rozmixovaných lesních plodů a 1/2 banánu nebo jen lesních plodů.
- Mojmírova varianta, kterou nás naučila jedna maminka ze školky, je kokosový jogurt s vajíčky na sladko a vše posypané skořicí. Vajíčka na sladko je u nás nejoblíbenější snídaně. Vážně! Jak na to? Na kokosáči orestujte na kostičky nakrájené jablíčko, když jsou kostičky měkké, tak přidejte 1/2 banánu, trochu podlijte, nechte odpařit a rozklepněte 1-2 vajíčka. Vše umíchejte a podávejte s kokosovým jogurtem a posypané skořicí 🙂