" Ovesná kaše není jen pro děti, ale i pro nás dospělý. "
Příprava předem:
Namočení ovesných vloček přes noc.
Porce:
3 x snídaně/brunch
Antioxidanty nehledejme jen v ovoci a zelenině.
Ovesná kaše obsahuje beta-glukany a fenoly zvané avenanthamidy, které mají pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi a zároveň mají antioxidační účinky. Právě toto působení významně snižuje v organismu tvorbu látek, které zapříčiňují vznik aterosklerózy.
Ovesné vločky necháme namočené v 200 ml vody v pokojové teplotě přes noc.
Ráno nabobtnané vločky vaříme za občasného míchání na mírném plameni s 200 ml vývaru, solí a kořením.
Chřest opláchneme a ořízneme mu tvrdé konce. I když se zbavíme tvrdé čáti, tak je dobré zdřevnatělou vrchní část nožem oloupat, přibližně 1/3.
Nezapomene na bublající kaši, přídáme k ní dalších 200 ml vody a cherry rajčátka.
Na pánvičce rozehřejeme kokosový olej a lehce orestujeme, podlijeme trochou vody a dusíme 2-3 minuty na skus.
Kaši vaříme do oblíbené konzistence. Já preferuji řidší, zbytek domácnosti hustší. Každopádně míchejte tak dlouho, než získáte tu vaší oblíbenou. Záměrně přidávám rajčátka později, aby byla pěkně měkká, ale praskla až na talíři. Pokud budete muset kaši ještě chvilku vařit, ale rajčátka už budou na prasknutí, tak je můžete vyndat a zpátky přidat během servírování.
Na jemno nakrájený špenát přidáme do hotové kaše.
Na konec naservírovanou kaši s chřestem zakápneme olivovým olejem.