1. Cizrnu namočíme na 24 hodin. V průběhu namáčení vodu alespoň 2x vyměníme. Cizrnu NEVAŘÍME.
2. Nabobtnanou cizrnu, na jemno nakrájené cibule, zaktivovaný česnek (více čti zde), šťávu z citrónu, římský kmín, pepř a sůl mixujeme. Chceme získat těsto, které má malé kousky cizrny. Příliš hrubé těsto se bude sypat a z příliš řídkého by nešly vyválet kuličky.
3. Těsto přendáme do misky a přidáme mouku, pečlivě smícháme.
4. Do mixéru vložíme omytý špenát a půlku těsta z misky. Spolu chvilku mixujeme, tak aby se špenát rozsekal na jemno. ZELENÝ falafel je na světě.
5. Oloupeme čarstvou červenou řepu a nastrouháme na jemno. Přidáme do těsta v misce a vše důkladně promícháme vařečkou. A tak vznikne ČERVENÝ falafel.
6. Zahřejeme troubu na 200 °C. Na plech si připravíme pečící papír, který pokapeme olivovým olejem. Vyválíme kouličky stejné velikosti a pečeme 10 – 15 minut. Pak kuličky otočíme a pečeme většinou kratší dobu okolo 5 – 10 minut. Záleží na typu trouby.