Barevný falafel

Příprava předem:

  • Namočení cizrny na 24 hodin.
  • Namočení dýňových a slunečnicových semínek přes noc.

Porce:

  • Okolo 80 kuliček

Ingredience:

Barevný falafel

  • 800 g nabobtnané cizrny
  • 2 středně velké cibule
  • 1 čerstvá červená řepa
  • 3 hrsti čerstvého špenátu
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 6 lžic špaldové mouky*
  • 2 ML mořské soli
  • 1 PL římského kmínu
  • pepř
  • šťáva z jednoho citrónu

Dip

  • 50 g dýňových semínkek (přes noc namočené)
  • 100 g slunečnicových semínek (přes noc namočené)
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • špetka mořské soli

K servírování

  • listový salát
  • 1 pečená řepa
  • olivový olej
  • oblíbená semínka

*Bezlepková verze: 6 lžic pohankové mouky

Jak připravit falafel, aby byl plnohodnotnou bílkovinou?

Falafel se tradičně připravuje z cizrny. Obecně je dobře známo, že luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin. Ovšem rostlinné bílkoviny jsou neplnohodnotné a každá rostlina má jiný profil aminokyselin. Luštěniny mají nízký obsah tryptofanu, methioninu a cistinu (to jsou esenciální aminokyseliny, které si naše tělo není schopno samo vyrobit a získáváme je ze stravy). Příroda to ale vymyslela hezky a aminokyseliny, které se v luštěninách vyskytují v malé míře, se naopak hojně nacházejí v obilovinách, semenech a ořeších. Klíčem k sestavení plnohodnotné bílkoviny z luštěnin je jejich kombinace s obilninou a nejlépe ještě se semínky/ořechy. Proto při přípravě falafelu nezapomeňme přidat do těsta mouku (např. špaldovou, ovesnou, pohankovou).

S ČÍM KOMBINOVAT LUŠTĚNINY K ZÍSKÁNÍ PLNOHODNOTNÉ BÍLKOVINY? 

varianta 1: LUŠTĚNINY + OBILOVINY/RÝŽE

varianta 2: LUŠTĚNINY + SEMÍNKA + OŘECHY

Zdroj: Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny)

Postup:

Falafel:

1. Cizrnu namočíme na 24 hodin. V průběhu namáčení vodu alespoň 2x vyměníme. Cizrnu NEVAŘÍME.

2. Nabobtnanou cizrnu, na jemno nakrájené cibule, zaktivovaný česnek (více čti zde), šťávu z citrónu, římský kmín, pepř a sůl mixujeme. Chceme získat těsto, které má malé kousky cizrny. Příliš hrubé těsto se bude sypat a z příliš řídkého by nešly vyválet kuličky.

3. Těsto přendáme do misky a přidáme mouku, pečlivě smícháme. 

4. Do mixéru vložíme omytý špenát a půlku těsta z misky. Spolu chvilku mixujeme, tak aby se špenát rozsekal na jemno. ZELENÝ falafel je na světě.

5. Oloupeme čarstvou červenou řepu a nastrouháme na jemno. Přidáme do těsta v misce a vše důkladně promícháme vařečkou. A tak vznikne ČERVENÝ falafel. 

6. Zahřejeme troubu na 200 °C. Na plech si připravíme pečící papír, který pokapeme olivovým olejem. Vyválíme kouličky stejné velikosti a pečeme 10 – 15 minut. Pak kuličky otočíme a pečeme většinou kratší dobu okolo 5 – 10 minut. Záleží na typu trouby. 

Dip:

  • Přes noc namočená dýňová a slunečnicová semínka opláchneme a spolu se 100 ml vody mixujeme do hladké konzistence. Pak přidáme šťávu z citrónu, zaktivovaný česnek, sůl a vše ještě chvíli mixujeme. Dáme na 30 minut vychladit do lednice.

K servírování:

  • Podáváme se salátem z listové zeleniny, pečené řepy a semínkovým dipem. Zakápneme olivovým olejem a posypeme oblíbenými semínky. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek