Namočení dýňových a slunečnicových semínek přes noc.
Porce:
Okolo 80 kuliček
Ingredience:
Barevný falafel
800 g nabobtnané cizrny
2 středně velké cibule
1 čerstvá červená řepa
3 hrsti čerstvého špenátu
6 – 8 stroužků česneku
6 lžic špaldové mouky*
2 ML mořské soli
1 PL římského kmínu
pepř
šťáva z jednoho citrónu
Dip
50 g dýňových semínkek (přes noc namočené)
100 g slunečnicových semínek (přes noc namočené)
1 stroužek česneku
šťáva z 1/2 citrónu
špetka mořské soli
K servírování
listový salát
1 pečená řepa
olivový olej
oblíbená semínka
*Bezlepková verze: 6 lžic pohankové mouky
Jak připravit falafel, aby byl plnohodnotnou bílkovinou?
Falafel se tradičně připravuje z cizrny. Obecně je dobře známo, že luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin. Ovšem rostlinné bílkoviny jsou neplnohodnotné a každá rostlina má jiný profil aminokyselin. Luštěniny mají nízký obsah tryptofanu, methioninu a cistinu (to jsou esenciální aminokyseliny, které si naše tělo není schopno samo vyrobit a získáváme je ze stravy). Příroda to ale vymyslela hezky a aminokyseliny, které se v luštěninách vyskytují v malé míře, se naopak hojně nacházejí v obilovinách, semenech a ořeších. Klíčem k sestavení plnohodnotné bílkoviny z luštěnin je jejich kombinace s obilninou a nejlépe ještě se semínky/ořechy. Proto při přípravě falafelu nezapomeňme přidat do těsta mouku (např. špaldovou, ovesnou, pohankovou).
S ČÍM KOMBINOVAT LUŠTĚNINY K ZÍSKÁNÍ PLNOHODNOTNÉ BÍLKOVINY?
1. Cizrnu namočíme na 24 hodin. V průběhu namáčení vodu alespoň 2x vyměníme. Cizrnu NEVAŘÍME.
2. Nabobtnanou cizrnu, na jemno nakrájené cibule, zaktivovaný česnek (více čti zde), šťávu z citrónu, římský kmín, pepř a sůl mixujeme. Chceme získat těsto, které má malé kousky cizrny. Příliš hrubé těsto se bude sypat a z příliš řídkého by nešly vyválet kuličky.
3. Těsto přendáme do misky a přidáme mouku, pečlivě smícháme.
4. Do mixéru vložíme omytý špenát a půlku těsta z misky. Spolu chvilku mixujeme, tak aby se špenát rozsekal na jemno. ZELENÝ falafel je na světě.
5. Oloupeme čarstvou červenou řepu a nastrouháme na jemno. Přidáme do těsta v misce a vše důkladně promícháme vařečkou. A tak vznikne ČERVENÝ falafel.
6. Zahřejeme troubu na 200 °C. Na plech si připravíme pečící papír, který pokapeme olivovým olejem. Vyválíme kouličky stejné velikosti a pečeme 10 – 15 minut. Pak kuličky otočíme a pečeme většinou kratší dobu okolo 5 – 10 minut. Záleží na typu trouby.
Dip:
Přes noc namočená dýňová a slunečnicová semínka opláchneme a spolu se 100 ml vody mixujeme do hladké konzistence. Pak přidáme šťávu z citrónu, zaktivovaný česnek, sůl a vše ještě chvíli mixujeme. Dáme na 30 minut vychladit do lednice.
K servírování:
Podáváme se salátem z listové zeleniny, pečené řepy a semínkovým dipem. Zakápneme olivovým olejem a posypeme oblíbenými semínky.