Špenátová pomazánka s vůní mandlí

Příprava předem:

  • Namočení mandlí přes noc.

Porce:

  • 200 g

Dejme ZELENOU zeleným potravinám.

Špenát, rukola, řeřicha a další zelené rostliny obsahují chlorofyl (pigment), který jim dává zelenou barvu. Díky chlorofylu může v chloroplastech probíhat fotosyntéza, biochemický proces, kdy rostlina využívá světelné záření k tvorbě organických sloučenin (například cukrů) z oxidu uhličitého a vody. Při fotosyntézé též vzniká kyslík, který je pro život na zemi nezbytný.

Proč ale zařadit zelené rostliny do naší stravy?

Nestačí nám jen jako továrničky, které vychytávají CO2 a vyrábí O2?

Pro ty, co vidí zelené listy raději přes okno na zahrádce než na talíři, mám lákavé informace, které je možná přesvědčí o opaku. Právě chlorofyl, přirozeně se vyskytující v zelených rostlinách, má schopnost vytvářet v trávicím traktu pevné molekulární komplexy s potenciálními karcinogeny a zabraňuje jejich vstřebávání v gastrointestinálním traktu, čímž je bezpečně vyvede z těla ven.

Další potvrzené působení:

  • antioxidační
  • detoxikační
  • zpomalení stárnutí kůže
  • léčba akné
  • urychlení hojení ran
  • snížení zápachu potu (jde o tzv. vnitřní deodorant)

Zdroj:

Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny)

Ingredience

  • 150 g čerstvého špenátu
  • 50 g namočených mandlí
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • římský kmín
  • nerafinovaná sůl

Postup

Tohle je opravdu jednoduché. Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme do hladka. Já použila půl lžičky římského kmínu. Je dost výrazný, takže pokud ho běžně nepoužíváte, tak je dobré začít se špetkou a postupně přidávat. Byla by škoda ho úplně vynechat, jelikož se chuťově hodí k mandlím a celou pomazánku příjemně rozsvítí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek