Fialová polévka s červenou čočkou

Příprava předem:

  • Namočení čočky přes noc.

Porce:

  • 6 – 8 polévek

Červené zelí patří mezi brukvovitou zeleninu

  •  Červené zelí je bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky a fytonutrienty. Je dobrým zdrojem vlákniny a neobsahuje žádný tuk.

Vitamíny, minerály a stopové prvky

1 hrníček syrového červeného zelí (89 g):

  • vitamín C: 56 % DDD
  • vitamín K: 28 % DDD 
  • vitamín B6: 11 % DDD
  • a další: vitamín B6, vitamín A, thiamin, riboflavin, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, mangan

Pozitivně působí na:

  • oslabený imunitní systém
  • zánětlivé procesy v organismu
  • makulární degeneraci (závažné oční onemocnění)

Vláknina aneb čím nakrmit naše přátelské bakterie

Červené zelí je velice dobrý zdroj vlákniny, která udržuje naše střevo zdravé.

  • Nerozpustná vláknina tvoří 70 % vlákniny v zelí. Jde o vlákninu, která zajišťuje peristaltiku střev a pravidelné vyprazdňování. 
  • Rozpustná vláknina tvoří zbývajících 30 % vlákniny. Jde o tzv. prebiotikum, neboli potravu pro zdraví prospěšné bakterie žijící ve střevě. Tyto bakterie produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem jako je acetát, butyrát, propionát, které vyživují epitelní buňky střev. Nejvýznamnější je butyrát, pomáhá obnovit celistvost střevní sliznice a snižuje chronický zánět ve střevech. Butyrát podporuje proliferaci zdravých buněk a navozuje apoptózu u nádorových buněk (apoptóza je programovaná buněčná smrt).

Zdroj:

Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny)

https://www.healthline.com/nutrition/purple-cabbage#section1

http://www.pharmanews.cz/clanek/butyrat/

Ingredience

Polévka

  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • 1 cibule
  • 1 PL kokosového oleje
  • 1 PL jablečného octa
  • 1 PL surového medu
  • 1 ML mořské nerafinované soli

Posyp

  • 100 g červené čočky (předem namočíme)
  • špetka mořské soli
  • kurkuma
  • oblíbené koření (chilli/červená páprika)
  • čerstvá bazalka
  • 1 PL kokosového oleje
  • kmín

Postup

Polévka

  1. Nakrájíme cibuli na jemno a na kokosovém oleji osmahneme do zlatova.
  2. Červené zelí zbavíme košťálu, pokrájíme a přidáme k cibulce. Lehce osmahneme a přidáme vodu. Takové množství, aby zakrylo všechno zelí v hrnci.
  3. Osolíme a pod pokličkou vaříme na mírném ohni do měkka.
  4. Polévku rozmixujeme na jemno. Dochutíme octem a medem.

Posyp

  1. Přes noc namočíme červenou čočku.
  2. Ráno vyměníme vodu a vaříme společně s kmínem. Předem namočená červená čočka je uvařená opravdu rychle (5 – 10 minut).
  3. Rozehřejeme kokosový olej a přidáme kurkumu, oblíbené koření a necháme rozvonět. 
  4. K směsi z koření přidáme čočku, sůl a společně ještě chvilku oprahneme.
  5. Před podáním polévku ozdobíme teplou směsí z čočky a bazalkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek