ústa: brána trávicího traktu

Rozkoušete každé sousto alespoň 32x?

Hltání a nekvalitní strava mají dopad na náš střevní mikrobiom a trávení.

Důležitost důkladného kousání stravy

Během kousání dochází k rozmělnění potravy a spojení se slinami, které obsahují enzym ptyalin, ten rozkládá zejména škroby. Pokud nedojde k důkladnému promísení slin a stravy, tak i následné štěpení enzymem není tak účinné, jak by mělo být. Do žaludku putuje strava, která není mechanicky rozmělněná a enzymaticky naštěpená na potřebnou velikost. Zpracování tráveniny v žaludku pomocí peristaltických pohybů a enzymu pepsin pak opět proběhne méně účinně, než když každé sousto důkladně rozkoušeme. 

Ústní mikrobiom

Potraviny, které vkládáme do úst ovlivňují náš ústní mikrobiom, který obsahuje okolo 700 bakteriálních druhů, po střevech jde o druhý nejdiverzifikovanější mikrobiom.

Ústní mikroflóra je tvořena bakteriemi, které jsou zdraví prospěšné a bakteriemi patogenního typu. U zdravého jedince je udržován specifický poměr mezi těmito tábory, kdy převládají bakterie zdraví prospěšné. Pokud dojde k přemnožení patogenních bakterií, tak se tento stav označuje jako dysbióza. Dysbióza ústní mikrobioty způsobuje odhalování krčků, zánět dásní, paradontózu a zubní kaz.

Ústní mikrobiom ovlivňuje střevní mikrobiom.

Kmen, který nám je pomocníkem

  • Streptococcus salivarius K12  je nepatogenní kmen produkující specifické antimikrobiální látky, které zamezují vzniku zubního kazu.

Patogenní kmen

  • Naše ústní prostředí buď udrží Streptococus mutans na uzdě, nebo se přemnoží a při nedostatečné hygieně budeme mít větší pravděpodobnost vzniku zubního kazu.

Důležité je pH úst

  • Příliš kyselé pH a sucho v ústech podporují růst méně přátelských bakterií.

Co ovlivňuje ústní mikrobiom?

Pozitivně

  • kvalitní, průmyslově nezpracované potraviny
  • probiotika obsahující kmen Streptococcus salivarius K12
  • dostatek čerstvé zeleniny v barvě duhy
  • dostatečná hydratace
  • pravidelná hygiena: 10 minut po jídle si vypláchnout ústa čistou vodou a vyčistit si zuby kvalitní pastou, dbát na kvalitu ústní vody/ústní voda z bylin (šalvěj, máta, tymián, hřebíček, kostival, heřmánek, měsíček, lékořice)

Negativně

  • průmyslově zpracované potraviny
  • nadměrný přísun sladkých nápojů a cukru obecně
  • alkohol
  • toxické látky (cigaretový kouř, chemické konzervanty, nekvalitní ústní vody)
  • sucho v ústech
  • léky
  • stres
  • oslabená imunita

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek