Špaldovo - cuketové špagety se žampiony a smetanovou omáčkou

Odlehčete své oblíbené špagety a ulevte tak vaší polovičce, když vás na rukou nosí.

Příprava předem:

  • Namočení kešu ořechů, dýňových semínek a fazolí přes noc.

Porce:

  • 4

Smetanová omáčka je vytvořena z kešu ořechů a dýňových semínek, čímž se tento pokrm stává vhodný pro:

  • kojící maminky, jejichž miminka mají ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka)
  • batolata s ABKM
  • lidi trpící laktózovou intolerancí
  • lidi dodržující specifický terapeutický protokol, kde jsou dočasně mléčné produkty vyřazeny z jídelníčku
  • vegany

Zdrojem bílkoviny jsou fazole a tak si můžou pochutnat:

  • vegetariáni
  • vegani
  • milovníci rostlinné stravy

Vhodné pro všechny, co rádi zkouší nové recepty a nenápadně se snaží své rodině propašovat na talíř více zeleniny.

Ingredience

Omáčka a zeleninová směs

  • 10 středně velkých žampionů
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 150 g oblíbených fazolí (gramáž před namočením)
  • 40 g kešu ořechů
  • 30 g dýňových semínek
  • 100 ml vody
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL kokosového oleje
  • nerafinovaná mořská sůl
  • oregáno
  • pepř

Špagety

  • 250 g špaldových špaget
  • středně velká cuketa
  • 1 ML kokosového oleje
  • nerafinovaná mořská sůl

Lehce restovaná cuketa svou konzistencí velice připomíná klasické špagety, takže pokrm nijak extra neruší a zároveň ho příjemně osvěží. Nebojte se pomalu klasických špaget ubírat a těch cuketových přidávat 🙂

Postup

  1. Přibližně hodinu před servírováním slijeme vodu z fazolí, dobře je opláchneme, dáme do nové vody a vaříme.
  2. Špaldové špagety připravíme dle návodu.
  3. Na pánvi rozpustíme 1 PL kokosového oleje a na mírném plameni restujeme na jemno nakrájenou cibulku a předem zaktivovaný česnek (více o správné přípravě česneku zde).
  4. Očistíme žampiony, pokrájíme a přidáme k cibulce. Dle chuti osolíme a přidáme oregáno a pepř. Přiklopíme poličkou a na mírném ohni necháme dusit do měkka.
  5. Předem namočené kešu ořechy a dýňová semínka opláchneme a spolu se 100 ml vody a špetkou soli mixujeme do hladka.
  6. Vodu z dušených žampionů a část směsi přidáme k vytvořené omáčce z předešlého bodu a společně ještě jednou mixujeme. 
  7. Umyjeme cuketu a škrabkou (pokud nemáte tu speciální na špagety a nebo spiralizér) připravíme tenké, dlouhé špagetové plátky. 
  8. Zbylou část žampionové směsi přendáme z pánvičky k uvařeným špaldovým špagetám. Na této stejné pánvičce rozpustíme 1 ML kokosového oleje a přibližně 2-4 minuty restujeme cuketové špagety. Na poslední minutu k nim přidáme na jemno nakrájený špenát.
  9. Vše důkladně promícháme a před servírováním můžeme ozdobit zfermentovanou červenou řepou. 
  10. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek