Kuchařka obsahuje 120 receptů, má pevný obal a takovou uživatelskou velikost přímo do ruky, nemám moc ráda ty velké bichle! Na začátku kuchařky si můžete přečíst pár slov o tom, kdo vlastně za projektem stojí a jak psaní papírových verzí vůbec vzniklo. V knize je jednoduché řazení dle druhů jídel. Recepty jsou zaměřené na místní suroviny a lehce dostupné ingredience.

Kulinářský výsledek potěší širokou skupinu běžných strávníku. Hezky se z ní bude vařit “všežravcům”, kteří aktuálně potřebují v kuchyni špetku fantazie

Kuchařka není vhodná pro chronicky nemocné lidi trpící například autoimunitním onemocnění. Ovšem, naopak pěkným pomocníkem bude pro lidi s metabolickým syndromem. Níže jsem sepsala skupiny onemocnění, kdy knihu doporučuji koupit a kdy naopak ne.

V případě, že vás něco trápí a nevíte, zda kuchařku objednat, tak mi napište a poradíme se.

VHODNÁ PRO lidi trpící

  • kardiovaskulární onemocnění
  • metabolické onemocnění
  • redukce váhy
  • diabetes 2. typu a regulace krevního cukru
  • ztučněná játra
  • hypofunkce štítné žlázy
  • zácpa
  • dna
  • osteoporóza

NEVHODNÁ PRO lidi trpící

  • autoimunitním onemocněním (celiakie, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, roztroušená skleróza a další)
  •  propustné střevo
  • alergie, astma, senná rýma
  • potravinové intolerance a senzitivity

 

Recenze

LÍBÍ SE MI

Obecně:

Možnost náhledu do kuchařky zdarma, podívejte se

Pevný obal a uživatelská velikost

U každého receptu fotografie a rychlé popisky: čas přípravy, čas vaření, náročnost, počet porcí

Majorita receptů je snadná a rychle připravená

Vařeno z čerstvých, lokálních, případně lehce dostupných potravin

Rozděleno do kategorií: snídaně a svačiny, obědy a večeře, pomazánky, sladké mlsání, osvěžení, saláty a nápoje

 Použité suroviny:

Čerstvé bobulovité ovoce:

  • Pravidelná konzumace antioxidantů působí v organismu protizánětlivě

Semínka a oříšky:

  • Výborný zdroj minerálních látek, zdravých tuků a bílkovin

Kypřící prášek bez fosfátů 💚

Upozornění na výběr rajčatového protlaku bez cukru

  • Schovaný rafinovaný cukr je skoro všude, když začneme číst složení potravin, tak zjistíme, že najít zpracovanou čistou potravinu je pěkný oříšek

Superpotraviny:

  • Acai má silné protizánětlivé, antioxidační a apoptické účinky. Svými vlastnostmi snižuje zánět, reguluje cholesterol a podporuje oběhový systém

Lahůdkové droždí:

  • zdroj vitamínů skupiny B

Využití bezlepkových obilovin:

  • Zaznamenala jsem použití pohanky, quinoy. Nebojte se také vyzkoušet jáhly, amarant nebo slzovku

Koření:

  • skořice: antibakteriální, prohřívací a tonizující
  • oregano, tymián, majoránka: podporují imunitní systém a dezinfikuji
  • kurkuma: silně protizánětlivá, antioxidační a podporuje játra
  • zázvor: výborný na křečovité bolesti, zahřívací a podporující cirkulaci oběhového systému
  • koriandr: chelatační působení (váže na sebe těžké kovy a pomáhá je vyvádět z těla ven)

TIPY, KDE TO UDĚLAT LÉPE

V případě živočišného mléka a mléčných výrobků preferujte ty, které obsahují A2 beta kasein:

  • Mléko krav z prastarých chovů Jersey a Guernsey, mléko velbloudí, očí, buvolí, jačí, oslí, kozí, přirozeně obsahuje A2 beta kasein.
  • Mléko skotů novodobých chovů obsahují převážně kasein A1, kde aminokyselina prolin zmutovala do aminokyseliny histidin. Tento typ kaseinu je pro náš zažívací trakt velice těžko stravitelný, může způsobovat nadýmání, křeče, narušovat střevní mikrobiom, ekzém, atd.

Preferujte bezlepkové ovesné vločky před normálními

Preferujte bio potraviny, v případě, že si je finančně nemůžete dovolit a nemáte možnost si vypěstovat ovoce a zeleninu na vlastní zahrádce, tak zde tip k minimalizaci pesticidů a herbicidů:

  • Studie potvrzuji, že namočením ovoce a zeleniny do vody s jablečným octem (1:4, ocet:voda) po dobu 20 minut se odstraní velká část pesticidů. Plody je po lázni nutné důkladně opláchnout a před skladováním v lednici dobře osušit, aby nezplesnivěly

Semínka, oříšky, luštěniny a obiloviny před konzumací a vařením vždy předem namočte:

  • Máčením, “aktivací”, se sníží obsah antinutrientů a zvýší možnost vstřebávání minerálních látek

Sůl:

  • Sůl není v kuchařce specifikována, moje oblíbená je kvalitní mořská sůl

Česnek:

  • Tuto superpotravinu je dobré před vařením aktivovat, abychom ji využili v nejvyšší síle. Více o aktivaci se můžete dočíst v článku o česneku

 Vejce:

  • Vybírejte vajíčka podle způsobu chovu. Způsob chovu 0 (ekologické zemědělství), 1 (volný chov), přečtěte si více o označení na vajíčkách zde

MÁM TO JINAK

Použití sójových výrobků jako sójové mléko, smetana a uzené tofu:

  • Sóju preferujte ve fermentované podobě, vybírejte tedy produkty jako tempeh a natto. Fermentací se sníží obsah antinutrientů a produkty jsou pro nás pak lépe stravitelné. Preferujte tofu natural před uzeným tofu.

Corn flakes za mě spadá do sekce “vysoce průmyslově zpracovaných potravin”:

  • Taková potravina může narušovat mikrobiom a povětšinou není nutričně bohatá.

Polotučné produkty jsou vždy z nějakého procenta zbaveny tuku:

  • Na tuk se ale váží vitamíny A,D,E,K. Neboli ty, které jsou rozpustné v tucích. Volbou nízkotučných produktů se zároveň ochuzujeme i o tyto vitamíny.
  •  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek