Meduňkové pesto

Meduňka je léčivka, která se řadí do čeledi hluchavkovitých

  • Původem pochází z jižní Evropy a Středomoří. Paměti o jejím používání sahají až 2000 let zpátky. Tradičně se používala jako mírné sedativum a anxiolytikum. Středověké záznamy ukazují, že meduňka byla využívaná i pro její schopnost zlepšit paměť.

  • Charakteristická citronová vůně je dána obsahem silic jako jsou citral, citronellal a citronellol.

  • Meduňka má uklidňujícími účinky, nejvíce v oblasti trávicího traktu a srdce, také mírně snižuje krevní tlak. Mezi předpokládané biologicky aktivní sloučeniny patří monoterpenoidní aldehydy (citronellal, neral a geranial), flavonoidy a polyfenolické sloučeniny, jako jsou kyselina rosmarinová a monoterpenové glykosidy.

Ingredience

  • 30 g meduňky
  • 10 g bazalky
  • 10 g koriandru
  • 100 g kešu ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • nerafinovaná sůl
  • pepř

Více o meduňce a jejím pozitivním působení na lidský organismus se můžete dočíst zde.

Postup

  1. Kešu ořechy lehce opražíme na pánvi.

  2. Opláchneme bylinky a důkladně vysušíme utěrkou.

  3. Rozdrtíme česnek a necháme 10 minut aktivovat, aby projevil svou sílu. Více o česneku a proč ho aktivovat se dočtete zde.

  4. Vychladlé kešu a zbytek ingrediencí mixujeme do požadované konzistence. Já preferuji větší kousky ořechů, ale můžete rozmixovat na jemnou pastu. 

  5. Vložíme do umyté skleničky a zalijeme za studena lisovaným olivovým olejem. Takto připravené pesto nám vydrží v lednici i několik dnů. Ale je důležité mít opravdu čistou skleničku a bylinky po opláchnutí dobře usušit.

  6. Výborně se hodí klasicky na těstoviny, ale i k salátům a na chleba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek