Meduňkové pesto
Meduňka je léčivka, která se řadí do čeledi hluchavkovitých
- Původem pochází z jižní Evropy a Středomoří. Paměti o jejím používání sahají až 2000 let zpátky. Tradičně se používala jako mírné sedativum a anxiolytikum. Středověké záznamy ukazují, že meduňka byla využívaná i pro její schopnost zlepšit paměť.
- Charakteristická citronová vůně je dána obsahem silic jako jsou citral, citronellal a citronellol.
- Meduňka má uklidňujícími účinky, nejvíce v oblasti trávicího traktu a srdce, také mírně snižuje krevní tlak. Mezi předpokládané biologicky aktivní sloučeniny patří monoterpenoidní aldehydy (citronellal, neral a geranial), flavonoidy a polyfenolické sloučeniny, jako jsou kyselina rosmarinová a monoterpenové glykosidy.
Ingredience
- 30 g meduňky
- 10 g bazalky
- 10 g koriandru
- 100 g kešu ořechů
- 2 stroužky česneku
- nerafinovaná sůl
- pepř
Více o meduňce a jejím pozitivním působení na lidský organismus se můžete dočíst zde.
Postup
- Kešu ořechy lehce opražíme na pánvi.
- Opláchneme bylinky a důkladně vysušíme utěrkou.
- Rozdrtíme česnek a necháme 10 minut aktivovat, aby projevil svou sílu. Více o česneku a proč ho aktivovat se dočtete zde.
- Vychladlé kešu a zbytek ingrediencí mixujeme do požadované konzistence. Já preferuji větší kousky ořechů, ale můžete rozmixovat na jemnou pastu.
- Vložíme do umyté skleničky a zalijeme za studena lisovaným olivovým olejem. Takto připravené pesto nám vydrží v lednici i několik dnů. Ale je důležité mít opravdu čistou skleničku a bylinky po opláchnutí dobře usušit.
- Výborně se hodí klasicky na těstoviny, ale i k salátům a na chleba.


