Česnek
SKRYTÝ HRDINA KAŽDÉ DOMÁCNOSTI
Nenápadný hrdina nesoucí si pod svým pláštěm sírové komponenty, které mají blahodárný vliv na lidský organismus. Studie ukazují, že nejúčinější je fytochemikálie zvaná allicin, která vzniká po správné přípravě česneku. Jak na to?
Pozitivně působí na:
- imunitní systém
- infekce
- detoxikace
- dýchací ústrojí
- kardiovaskulární systém
- diabetes
- metabolický syndrom
Co možná o česneku nevíte…
Další působení:
- ředí krev (dokáže rozpouštět krevní sraženiny)
- odstraňuje usazeniny v cévním řečišti
- snižuje krevní tlak
- reguluje hladinu krevního cukru
Vhodný při:
- vysokém krevním tlaku
- kardiovaskulárním onemocnění
- metabolickém syndromu
- obezitě
Nevhodný při:
- užívání léků na ředění krve
- nízkém krevním tlaku
- žaludečních vředech
- gastrointestinálních problémech
- zánětech zažívacího traktu
Správná příprava česneku
1. Česnek nastrouháme/rozdrtíme.
2. Ponecháme na vzduchu oxidovat po dobu 10 minut.
3. Použijeme k přípravě pokrmů.
Co se během této doby stane?
Dojde k reakci mezi bílkovinou alliin a enzymem alliinázou, tak vznikne allicin. Allicin je NEJAKTIVNĚJŠÍ složka česneku a právě díky této fytochemikálii má česnek své blahodárné účinky.
- Protizánětlivé
- Antibakteriální
- Antivirové
- Antiparazitické
- Antioxidační
Zdroj:
- Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny, Kateřina Boesenberg BHSc., ND)
- https://www.brainstormhealth.co.uk/2015/07/the-10-minute-garlic-rule/

