Špaldovo – cuketové špagety se žampiony a smetanovou omáčkou
Odlehčete své oblíbené špagety a ulevte tak vaší polovičce, když vás na rukou nosí.
Příprava předem:
- Namočení kešu ořechů, dýňových semínek a fazolí přes noc.
Porce:
- 4
Smetanová omáčka je vytvořena z kešu ořechů a dýňových semínek, čímž se tento pokrm stává vhodný pro:
- kojící maminky, jejichž miminka mají ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka)
- batolata s ABKM
- lidi trpící laktózovou intolerancí
- lidi dodržující specifický terapeutický protokol, kde jsou dočasně mléčné produkty vyřazeny z jídelníčku
- vegany
Zdrojem bílkoviny jsou fazole a tak si můžou pochutnat:
- vegetariáni
- vegani
- milovníci rostlinné stravy
Vhodné pro všechny, co rádi zkouší nové recepty a nenápadně se snaží své rodině propašovat na talíř více zeleniny.
Ingredience
Omáčka a zeleninová směs
- 10 středně velkých žampionů
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 150 g oblíbených fazolí (gramáž před namočením)
- 40 g kešu ořechů
- 30 g dýňových semínek
- 100 ml vody
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 PL kokosového oleje
- nerafinovaná mořská sůl
- oregáno
- pepř
Špagety
- 250 g špaldových špaget
- středně velká cuketa
- 1 ML kokosového oleje
- nerafinovaná mořská sůl

Lehce restovaná cuketa svou konzistencí velice připomíná klasické špagety, takže pokrm nijak extra neruší a zároveň ho příjemně osvěží. Nebojte se pomalu klasických špaget ubírat a těch cuketových přidávat 🙂
Postup
- Přibližně hodinu před servírováním slijeme vodu z fazolí, dobře je opláchneme, dáme do nové vody a vaříme.
- Špaldové špagety připravíme dle návodu.
- Na pánvi rozpustíme 1 PL kokosového oleje a na mírném plameni restujeme na jemno nakrájenou cibulku a předem zaktivovaný česnek (více o správné přípravě česneku zde).
- Očistíme žampiony, pokrájíme a přidáme k cibulce. Dle chuti osolíme a přidáme oregáno a pepř. Přiklopíme poličkou a na mírném ohni necháme dusit do měkka.
- Předem namočené kešu ořechy a dýňová semínka opláchneme a spolu se 100 ml vody a špetkou soli mixujeme do hladka.
- Vodu z dušených žampionů a část směsi přidáme k vytvořené omáčce z předešlého bodu a společně ještě jednou mixujeme.
- Umyjeme cuketu a škrabkou (pokud nemáte tu speciální na špagety a nebo spiralizér) připravíme tenké, dlouhé špagetové plátky.
- Zbylou část žampionové směsi přendáme z pánvičky k uvařeným špaldovým špagetám. Na této stejné pánvičce rozpustíme 1 ML kokosového oleje a přibližně 2-4 minuty restujeme cuketové špagety. Na poslední minutu k nim přidáme na jemno nakrájený špenát.
- Vše důkladně promícháme a před servírováním můžeme ozdobit zfermentovanou červenou řepou.
- Dobrou chuť.

