Červené zelí
Červené zelí patří mezi brukvovitou zeleninu
- Červené zelí je bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky a fytonutrienty. Je dobrým zdrojem vlákniny a neobsahuje žádný tuk.
Vitamíny, minerály a stopové prvky
1 hrníček syrového červeného zelí (89 g):
- vitamín C: 56 % DDD
- vitamín K: 28 % DDD
- vitamín B6: 11 % DDD
- a další: vitamín B6, vitamín A, thiamin, riboflavin, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, mangan
Pozitivně působí na:
- oslabený imunitní systém
- zánětlivé procesy v organismu
- makulární degeneraci (závažné oční onemocnění)
Vláknina aneb čím nakrmit naše přátelské bakterie
Červené zelí je velice dobrý zdroj vlákniny, která udržuje naše střevo zdravé.
- Nerozpustná vláknina tvoří 70 % vlákniny v zelí. Jde o vlákninu, která zajišťuje peristaltiku střev a pravidelné vyprazdňování.
- Rozpustná vláknina tvoří zbývajících 30 % vlákniny. Jde o tzv. prebiotikum, neboli potravu pro zdraví prospěšné bakterie žijící ve střevě. Tyto bakterie produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem jako je acetát, butyrát, propionát, které vyživují epitelní buňky střev. Nejvýznamnější je butyrát, pomáhá obnovit celistvost střevní sliznice a snižuje chronický zánět ve střevech. Butyrát podporuje proliferaci zdravých buněk a navozuje apoptózu u nádorových buněk (apoptóza je programovaná buněčná smrt).
Zdroj:
Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny)
https://www.healthline.com/nutrition/purple-cabbage#section1
http://www.pharmanews.cz/clanek/butyrat/
Recept na polévku z červeného zelí zde.

