Špaldovo - cuketové špagety se žampiony a smetanovou omáčkou
Odlehčete své oblíbené špagety a ulevte tak vaší polovičce, když vás na rukou nosí.
Příprava předem:
Namočení kešu ořechů, dýňových semínek a fazolí přes noc.
Porce:
4
Smetanová omáčka je vytvořena z kešu ořechů a dýňových semínek, čímž se tento pokrm stává vhodný pro:
kojící maminky, jejichž miminka mají ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka)
batolata s ABKM
lidi trpící laktózovou intolerancí
lidi dodržující specifický terapeutický protokol, kde jsou dočasně mléčné produkty vyřazeny z jídelníčku
vegany
Zdrojem bílkoviny jsou fazole a tak si můžou pochutnat:
vegetariáni
vegani
milovníci rostlinné stravy
Vhodné pro všechny, co rádi zkouší nové recepty a nenápadně se snaží své rodině propašovat na talíř více zeleniny.
Ingredience
Omáčka a zeleninová směs
10 středně velkých žampionů
2 hrsti čerstvého špenátu
150 g oblíbených fazolí (gramáž před namočením)
40 g kešu ořechů
30 g dýňových semínek
100 ml vody
1 cibule
2 stroužky česneku
1 PL kokosového oleje
nerafinovaná mořská sůl
oregáno
pepř
Špagety
250 g špaldových špaget
středně velká cuketa
1 ML kokosového oleje
nerafinovaná mořská sůl
Lehce restovaná cuketa svou konzistencí velice připomíná klasické špagety, takže pokrm nijak extra neruší a zároveň ho příjemně osvěží. Nebojte se pomalu klasických špaget ubírat a těch cuketových přidávat 🙂
Postup
Přibližně hodinu před servírováním slijeme vodu z fazolí, dobře je opláchneme, dáme do nové vody a vaříme.
Špaldové špagety připravíme dle návodu.
Na pánvi rozpustíme 1 PL kokosového oleje a na mírném plameni restujeme na jemno nakrájenou cibulku a předem zaktivovaný česnek (více o správné přípravě česneku zde).
Očistíme žampiony, pokrájíme a přidáme k cibulce. Dle chuti osolíme a přidáme oregáno a pepř. Přiklopíme poličkou a na mírném ohni necháme dusit do měkka.
Předem namočené kešu ořechy a dýňová semínka opláchneme a spolu se 100 ml vody a špetkou soli mixujeme do hladka.
Vodu z dušených žampionů a část směsi přidáme k vytvořené omáčce z předešlého bodu a společně ještě jednou mixujeme.
Umyjeme cuketu a škrabkou (pokud nemáte tu speciální na špagety a nebo spiralizér) připravíme tenké, dlouhé špagetové plátky.
Zbylou část žampionové směsi přendáme z pánvičky k uvařeným špaldovým špagetám. Na této stejné pánvičce rozpustíme 1 ML kokosového oleje a přibližně 2-4 minuty restujeme cuketové špagety. Na poslední minutu k nim přidáme na jemno nakrájený špenát.
Vše důkladně promícháme a před servírováním můžeme ozdobit zfermentovanou červenou řepou.