Červené zelí

Červené zelí patří mezi brukvovitou zeleninu

  •  Červené zelí je bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky a fytonutrienty. Je dobrým zdrojem vlákniny a neobsahuje žádný tuk.

Vitamíny, minerály a stopové prvky

1 hrníček syrového červeného zelí (89 g):

  • vitamín C: 56 % DDD
  • vitamín K: 28 % DDD 
  • vitamín B6: 11 % DDD
  • a další: vitamín B6, vitamín A, thiamin, riboflavin, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, mangan

Pozitivně působí na:

  • oslabený imunitní systém
  • zánětlivé procesy v organismu
  • makulární degeneraci (závažné oční onemocnění)

Vláknina aneb čím nakrmit naše přátelské bakterie

Červené zelí je velice dobrý zdroj vlákniny, která udržuje naše střevo zdravé.

  • Nerozpustná vláknina tvoří 70 % vlákniny v zelí. Jde o vlákninu, která zajišťuje peristaltiku střev a pravidelné vyprazdňování. 
  • Rozpustná vláknina tvoří zbývajících 30 % vlákniny. Jde o tzv. prebiotikum, neboli potravu pro zdraví prospěšné bakterie žijící ve střevě. Tyto bakterie produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem jako je acetát, butyrát, propionát, které vyživují epitelní buňky střev. Nejvýznamnější je butyrát, pomáhá obnovit celistvost střevní sliznice a snižuje chronický zánět ve střevech. Butyrát podporuje proliferaci zdravých buněk a navozuje apoptózu u nádorových buněk (apoptóza je programovaná buněčná smrt).

Zdroj:

Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny)

https://www.healthline.com/nutrition/purple-cabbage#section1

http://www.pharmanews.cz/clanek/butyrat/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek