Proč si vybrat žitný kvasový chléb?
Žitný chléb:
- Obsahuje méně lepku než pšenice.
- Je bohatší na vlákninu a má nutričně zajímavější profil (obsahuje především vitamíny ze skupiny B a minerály jako zinek, fosfor, hořčík, vápník, selen a další).
- Má lepší sytící schopnost a méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi.
- Obsahuje menší množství kyseliny fytové, která tvoří nerozpustné komplexy s minerálními látkami (tyto komplexy nazýváme fytiny a fytáty, záleží s jakým minerálem se tato kyselina váže). Vazby v komplexu jsou trávicím traktem těžce rozložitelné, čímž se snižuje vstřebatelnost navázaných minerálů.
Během kvašení:
- Dochází k hydrolýze fytátů. Tento proces umožní uvolnění a lepší využití minerálních látek trávicím traktem.
- Dochází k degradaci lepku ve větší míře, než při použití pekařského droždí. Tím může být lépe stravitelnější pro jedince přecitlivělé na lepek (zde se bavíme pouze o přecitlivělosti, neplatí pro celiaky a pravé alergie na lepek).
❤ Domácí kvasový žitňák božsky chutná ❤
Zdroj
Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny)
http://www.healthjam.cz/potraviny/lnene-seminko-je-protizanetlive-a-plne-antioxidantu

