Kakaové tartaletky s kokosovo – sezamovou náplní
Nepleťme si granko s kakaem.
Příprava předem:
- Namočení cizrny přes noc.
Porce:
- 8 tartaletek (průměr podstavy: 6 cm, průměr okrajů: 9 cm)
Kakao (Theobroma cacao)
Jednou z významných látek, díky kterým má kakao blahodárné účinky na lidský organismus, jsou flavonoidy.
Působení flavonoidů:
- Snižují oxidaci LDL (low-density lipoprotein), a tím zamezují vzniku aterosklerózy (kornatění tepen).
- Pozitivně působí na snižování rizika vzniku diabetu a regulaci inzulinové rezistence.
- Snižují srážlivost krevních destiček
- Regulují zánětlivou reakci organismu.
- Regulují vaskulární tonus cévních stěn.
- Kardioprotektivní působení.
Kakao obsahuje Kofein
- U citlivých jedinců může způsobit nespavost.
Pozitivně ovlivňuje
- kardiovaskulární systém
- únavu
- depresi
- diabetes
Jak vybrat kvalitní kakao?
- SLOŽENÍ: Kvalitní kakao bude mít ve složení napsáno pouze kakaový prášek se sníženým obsahem tuku.
- RAW: Preferujeme raw kvalitu, kdy jsou k výrobě použity nepražené kakaové boby.
- ZPRACOVÁNÍ: Mezi šetrné zpracování patří lisování kakaové hmoty, kdy nedochází k překročení teploty 42 °C.
- ALKALIZACE: Pokud chceme, aby kakao obsahovalo velké množství antioxidačních flavonoidů, vybíráme kakao, které nebylo během procesu výroby alkalizované.
Zdroj:
Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny)
Ingredience
Korpus
- 170 g semínkovo – ořechové drtě*
- 100 g kokosové drtě*
- 3 PL lněných semínek
- 12 kusů nesířených sušených švestek
- špetka nerafinované mořské soli
* Drtě získáme přípravou rostlinného mléka. Princip přípravy je vždy stejný. Příklad, jak připravit dýňové mléko, najdete zde.
Osobně si vždy drť po přípravě mléka zamrazím a použiji na raw kuličky/raw dorty/pečené korpusy ve chvíli, kdy mám okolo 200 – 300 g drtě.
* Určitě můžete použít místo kokosové drtě kokosovou mouku a místo semínkovo – oříškové drtě celá semínka a oříšky. Pak počítejte s více hutnější a sytější konzistencí.
Kakaová náplň
- 250 g uvařené cizrny
- 1/2 banánu
- 1 pečená batáta
- 1/2 zralého avokáda
- 3 datle
- 4 PL kokosového oleje
- 1 PL surového medu
- 4 – 5 PL raw kakaa
- 1/2 ML skořice
Kokosová náplň
- 100 g sušených kokosových plátků
- 150 g sezamových semínek
Postup
Korpus
- Všechny ingredience na korpus vložíme do mixéru a mixujeme. Chceme získat nelepivé těsto, z kterého lze vytvořit kuličku. Pokud se drolí, tak přidáme více švestek. Lepit by se vzhledem k použité drti nemělo. Pokud ano, tak můžeme přidat jemné ovesné vločky.
- Formičky vymažeme kokosovým olejem, těsto rovnoměrně rozprostřeme a pak prsty vtlačíme a uhladíme.
- Pečeme 30 – 40 minut na 160 °C. Kraje tartaletek se začnou odlupovat od formičky a těsto je na dotek tvrdé.
- Tartaletky vyklepneme z formiček (pokud se nebude dařit, tak jim trochu pomůžeme nožem) a necháme vychladnout na mřížce, aby se nezpotily.
Kakaová náplň
- Nabobtnanou cizrnu propláchneme a v nové vodě uvaříme do měkka.
- Celou batátu se slupkou pečeme na 180 °C 15 – 20 minut. Osobně ji peču spolu s jiným jídlem, aby neběžela trouba jen s jednou batátou :).
- Vychladlou cizrnu a batátu vložíme do mixéru s ostatními ingrediencemi na kakaovou náplň a mixujeme do hladkého krému.
Kokosová náplň
- Na pánvičce necháme rozvonět sezam na mírném ohni. Dobře ho hlídáme a často mícháme, jelikož to je vždy chvilička a začne rychle hnědnout.
- Sezam necháme vychladnout a pak ho společně s kokosem mixujeme na máslo. Nejdříve získáme konzistenci chalvy, ale musíme vytrvat a pak získáme krásně tekuté máslo. Čím déle budeme mixovat, tím bude máslo sladší. Tohle je kouzlo kokosu, ten to prostě tak má :). V lednici má toto sezamovo – kokosové máslo tuhou konzistenci, při pokojové teplotě je tekuté.
- Když máme připravené a vychladlé tartaletky, umixovaný kakaový krém a kokosovou náplň, tak už jen košíčky naplníme a posypeme kakaem.
- Dobrou chuť


