Luštěnina jako plnohodnotná bílkovina.

Jak připravit falafel, aby byl plnohodnotnou bílkovinou?

Falafel se tradičně připravuje z cizrny. Obecně je dobře známo, že luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin. Ovšem rostlinné bílkoviny jsou neplnohodnotné a každá rostlina má jiný profil aminokyselin. Luštěniny mají nízký obsah tryptofanu, methioninu a cistinu (to jsou esenciální aminokyseliny, které si naše tělo není schopno samo vyrobit a získáváme je ze stravy). Příroda to ale vymyslela hezky a aminokyseliny, které se v luštěninách vyskytují v malé míře, se naopak hojně nacházejí v obilovinách, semenech a ořeších. Klíčem k sestavení plnohodnotné bílkoviny z luštěnin je jejich kombinace s obilninou a nejlépe ještě se semínky/ořechy. Proto při přípravě falafelu nezapomeňme přidat do těsta mouku (např. špaldovou, ovesnou, pohankovou).

S ČÍM KOMBINOVAT LUŠTĚNINY K ZÍSKÁNÍ PLNOHODNOTNÉ BÍLKOVINY? 

varianta 1: LUŠTĚNINY + OBILOVINY/RÝŽE

varianta 2: LUŠTĚNINY + SEMÍNKA + OŘECHY

Zdroj: Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek