Dýňové mléko a kakaové raw kuličky

Ingredience

Dýňo mléko:
    • 70 g dýňových semínek
    • 20 g sušeného kokosu
    • 10 g sezamových semínek
    • 1 l filtrované vody
    • špetka soli (nerafinovaná mořská sůl)
Raw kuličky:
    • zbylá drť z mléka
    • 8-10 datlí
    • 3 PL raw kakaa
    • skořice
    • špetka kurkumy

Postup

Dýňové mléko

1. Dýňová semínka, kokos a sezam namočíme na 8 hodin.

2. Přes sítko slijeme vodu a semínka s kokosem opláchneme.

3. Nasypeme do mixéru, přidáme sůl, 200 ml vody a mixujeme. Až zmizí velké kousky, tak přidáme zbytek vody. Ještě chvilku mixujeme.

4. Cedíme přes plátno/čistou utěrku/speciální pytlík na výrobu rostlinného mléka.

5. Mléko nalijeme do předem vymyté, uzavíratelné sklenice a sotřebujeme do 3 dnů. Skladujeme v lednici. Drť si ponecháme na přípravu raw kuliček.

Kakaové raw kuličky

1. Datle rozmixujeme na datlovou pastu.

2. V misce smícháme zbylou drť z rostlinného mléka, datlovou pastu a kakao. Pokud se vám směs zdá příliš řídka, přidejte drcený kokos.

3. Dochutíme skořicí a kurkumou.

4. Na půl hodiny vložíme připravenou směs do lednice. Směs ztuhne a díky tomu se nám budou mnohem lépe tvarovat kuličky.

5. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v kakau. 

6. Opět skladujeme v ledničce a spotřebujeme do 3 dnů ♥

Osobně mám raw kuličky raději připravené právě ze zbylé drtě z mléka. Jsou chuťově jemnější a ne tolik syté, jako když je připravíme z celých semen a ořechů. 

Proč semínka předem namáčet?

** Semínka je důležité před konzumací namáčet z důvodu obsahu fytinu, což je vápenato-hořečnatá sůl kyseliny fytové. Fytin je zásobárnou energie a mikronutrientů pro klíčící rostlinu (1). Fytin ovšem tvoří pevné vazby s prvky jako je vápník, železo, hořčík, zinek a z tohoto důvodu ho nazýváme antinutrientem. Tuto pevnou vazbu nedokáže lidský organismus rozštěpit a tak stopové minerály nemohou být vstřebány. Aktivací vodu dochází k rozrušení pevné vazby a možnosti uvolnění minerálů (2).

(1) http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=clanky:fytin

(2) http://eagri.cz/public/web/file/593414/Jak_pozname_kvalitu_Obiloviny.pd

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek