1. Dýňová semínka, kokos a sezam namočíme na 8 hodin.
2. Přes sítko slijeme vodu a semínka s kokosem opláchneme.
3. Nasypeme do mixéru, přidáme sůl, 200 ml vody a mixujeme. Až zmizí velké kousky, tak přidáme zbytek vody. Ještě chvilku mixujeme.
4. Cedíme přes plátno/čistou utěrku/speciální pytlík na výrobu rostlinného mléka.
5. Mléko nalijeme do předem vymyté, uzavíratelné sklenice a sotřebujeme do 3 dnů. Skladujeme v lednici. Drť si ponecháme na přípravu raw kuliček.
Kakaové raw kuličky
1. Datle rozmixujeme na datlovou pastu.
2. V misce smícháme zbylou drť z rostlinného mléka, datlovou pastu a kakao. Pokud se vám směs zdá příliš řídka, přidejte drcený kokos.
3. Dochutíme skořicí a kurkumou.
4. Na půl hodiny vložíme připravenou směs do lednice. Směs ztuhne a díky tomu se nám budou mnohem lépe tvarovat kuličky.
5. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v kakau.
6. Opět skladujeme v ledničce a spotřebujeme do 3 dnů ♥
Osobně mám raw kuličky raději připravené právě ze zbylé drtě z mléka. Jsou chuťově jemnější a ne tolik syté, jako když je připravíme z celých semen a ořechů.
Proč semínka předem namáčet?
** Semínka je důležité před konzumací namáčet z důvodu obsahu fytinu, což je vápenato-hořečnatá sůl kyseliny fytové. Fytin je zásobárnou energie a mikronutrientů pro klíčící rostlinu (1). Fytin ovšem tvoří pevné vazby s prvky jako je vápník, železo, hořčík, zinek a z tohoto důvodu ho nazýváme antinutrientem. Tuto pevnou vazbu nedokáže lidský organismus rozštěpit a tak stopové minerály nemohou být vstřebány. Aktivací vodu dochází k rozrušení pevné vazby a možnosti uvolnění minerálů (2).