Brokolicový koláč

Ingredience

Korpus:

    • 20 g sezamových semínek
    • 40 g kokosové drtě*
    • 80 g lněných semínek
    • 100 g slunečnicových semínek
    • 150 g bezlepkových ovesných vloček
    • 100 ml vody
    • špetka soli (nerafinovaná mořská sůl)

* kokosovou drť lze vynechat. Ovšem pokud si kokosové mléko, které je potřeba do náplně, připravíte sami, tak vám právě tato kokosová drť zbude a vy jí můžete použít do korpusu.

Náplň:

    • 1 bílá cibule
    • 1 střední brokolice
    • 200 ml kokosového mléka
    • 2 šťastná vajíčka
    • 1 PL olivového oleje
    • 2 stroužky česneku
    • špetka soli
    • pepř
    • ½ ML kurkumy

pokud máte rádi pálivější, tak přidejte chilli (suché drcené a nebo čerstvé)

Zdobení:

    • hrst vlašských ořechů
    • petržel na posypání upečeného koláče

Postup

1. Všechny suché ingredience rozmixujeme na hrubou mouku.

2. Do mouky vlijeme 100 ml vody a vypracujeme na těsto. Pokud se těsto drolí, tak dolijeme vodu. Pokud je řídké, tak přidáme rozdrcené ovesné vločky.

3. Do formy vložíme pečící papír.Zde moc nedoporučuji formu pouze vymazat,koláč jde pak těžce vyndat, ale pokud pečící papír nemáte, tak to nevadí,porce poté budete z formy rovnou vykrajovat.Rovnoměrně rozprostřeme těsto a to i do okrajů. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, že se nedrolí, ale zároveň jde krásně tvarovat. Okraje by měly pevně držet a v žádném případě by neměly stékat (to pak určitě přidejte drcené vločky).

4. Takto připravený korpus nechme 2 hodiny odpočinout (aktivace mouky, více níže**).

5. Po 2 hodinách si rozehřejeme troubu na 150 °C a pečeme korpus přibližně 20 minut.Cílem je, aby se korpus zpevnil. Díky tomu se korpus od náplně nerozmočí, ale zároveň ho při pečení s náplní nespálíte. Takže ho hlídejte, prosím! 🙂

6. Cibulku restujeme na olivovém oleji do zlatova. Vypneme sporák a k hotové cibulce přidáme na jemno nakrájenou brokolici, která se na pánvi pouze prohřej.







7.V misce smícháme 2 vajíčka spolu s kokosovým mlékem. Přidáme sůl, pepř, kurkumu, rozdrcený česnek a koření dle libosti.







8. Na předpečený korpus rovnoměrně rozprostřeme restovanou cibulku s prohřátou brokolicí a zalijeme připravenou směsí z bodu 7. Koláč posypeme vlašskými ořechy.







9. Pečeme přibližně 40 minut na 200 °C. Důležité je, aby bylo vajíčko uprostřed hotové.







10. Posypeme petrželí a užijeme si to ♥

Proč námáčet obiloviny a semena?

** Aktivace mouky, kterou jsme získali ze semen a obilnin je důležitá z důvodu obsahu fytinu, což je vápenato-hořečnatá sůl kyseliny fytové. Fytin je zásobárnou energie a mikronutrientů pro klíčící rostlinu (1). Fytin ovšem tvoří pevné vazby s prvky jako je vápník, železo, hořčík, zinek a z tohoto důvodu ho nazýváme antinutrientem. Tuto pevnou vazbu nedokáže lidský organismus rozštěpit a tak stopové minerály nemohou být vstřebány. Aktivací vodu dochází k rozrušení pevné vazby a možnosti uvolnění minerálů (2).

(1) http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=clanky:fytin

(2) http://eagri.cz/public/web/file/593414/Jak_pozname_kvalitu_Obiloviny.pd

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek