Špenátová pomazánka s vůní mandlí
Příprava předem:
- Namočení mandlí přes noc.
Porce:
- 200 g
Dejme ZELENOU zeleným potravinám
Špenát, rukola, řeřicha a další zelené rostliny obsahují chlorofyl (pigment), který jim dává zelenou barvu. Díky chlorofylu může v chloroplastech probíhat fotosyntéza, biochemický proces, kdy rostlina využívá světelné záření k tvorbě organických sloučenin (například cukrů) z oxidu uhličitého a vody. Při fotosyntézé též vzniká kyslík, který je pro život na zemi nezbytný.
Proč ale zařadit zelené rostliny do naší stravy? Nestačí nám jen jako továrničky, které vychytávají CO2 a vyrábí O2?
Pro ty, co vidí zelené listy raději přes okno na zahrádce než na talíři, mám lákavé informace, které je možná přesvědčí o opaku. Právě chlorofyl, přirozeně se vyskytující v zelených rostlinách, má schopnost vytvářet v trávicím traktu pevné molekulární komplexy s potenciálními karcinogeny a zabraňuje jejich vstřebávání v gastrointestinálním traktu, čímž je bezpečně vyvede z těla ven.
Další potvrzené působení:
- antioxidační
- detoxikační
- zpomalení stárnutí kůže
- léčba akné
- urychlení hojení ran
- snížení zápachu potu (jde o tzv. vnitřní deodorant)
Zdroj: Léčivý potenciál stravy (Studijní skripta Klinické nutriční medicíny)

Ingredience
- 150 g čerstvého špenátu
- 50 g namočených mandlí
- šťáva z 1/2 citrónu
- římský kmín
- nerafinovaná sůl
Postup
Tohle je opravdu jednoduché. Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme do hladka. Já použila půl lžičky římského kmínu. Je dost výrazný, takže pokud ho běžně nepoužíváte, tak je dobré začít se špetkou a postupně přidávat. Byla by škoda ho úplně vynechat, jelikož se chuťově hodí k mandlím a celou pomazánku příjemně rozsvítí.


